Samen de digitale gebruikerservaring transformeren, voor en met de burger

Het Digital Playbook verzamelt inspirerende ervaringen die de dienstverlening van de overheid vlotter en gebruiksvriendelijker maken. Help het verder groeien en deel jouw ervaringen met de principes en strategieën van het Playbook.

Principes voor gebruiks­vriendelijk ontwerpen

 • De burger centraal

  Burgers verwachten een vlotte dienstverlening van de overheid. Tegemoetkomen aan hun noden is de belangrijkste focus van elke verbetering.

 • Elke burger telt

  Iedereen heeft recht op een toegankelijke dienstverlening, onafhankelijk van zijn digitale autonomie, achtergrond, beperking of locatie.

 • Een bereikbare overheid

  De overheid gelooft in een open dialoog: alleen zo worden nieuwe initiatieven geïnspireerd door de stem van de burgers.

 • Samen als team

  We bundelen en delen kennis, tools en middelen om alle diensten van de overheid te verbeteren. Zo kunnen we samen de burger vlotter bedienen.

 • Bouwen op successen

  We bouwen verder op wat reeds werkt voor de burgers en bewegen stap voor stap naar een consistente digitale overheid.

Hoe ga je aan de slag met deze principes?

 • Doorgrond je vertrekpunt en bestemming

  Wil je een nieuwe dienst creëren of een bestaande verbeteren? Start bij het kaderen van de uitdaging en bepaal een strategie.

 • Ga in gesprek met je gebruikers

  Neem de tijd om één-op-één of in groep het gesprek aan te gaan met de mensen die je dienst gebruiken, leveren en opvolgen. Durf je aannames af te toetsen en bij te stellen.

 • Leg verbanden en formuleer inzichten

  De data die je verzamelt zijn een waardevolle bron van informatie. Analyseer zowel kwalitatieve als kwantitatieve bronnen en verkrijg inspirerende inzichten.

 • Experimenteer, leer en itereer

  Vertaal inzichten snel naar actie: organiseer een brainstorm, schrijf een scenario, test het prototype met je doelgroep en herhaal, nu voor echt!

 • Focus op impact

  Start met het meten, opvolgen en bewijzen van de impact van je dienstverlening op de verschillende doelgroepen. Zo zorg je voor een duurzame implementatie van je concept.

Verken de toolbox van het Digital Playbook

 • Aarzel niet om de hulp van experten in te roepen bij specifieke uitdagingen. Ontdek welke ondersteuning beschikbaar is.

 • Ongetwijfeld zijn er stappen in het proces die je met interne expertise kan opvangen. Versnel je project met onze tools.

Hoe scoort jouw organisatie?

Ben je al volop bezig met je digitale strategie? Is je dienstverlening reeds inclusief of moet je meer inzetten op gebruikersinzicht? Heb je de nodige kennis in huis om een digitale transformatie door te maken?

Beantwoord de vragen en kom te weten hoe je scoort. Het resultaat zie je in een rapport met jouw maturiteitsscore en specifieke aanbevelingen.

Help het Digital Playbook verder groeien

Deel jouw inspirerende case of een interessante tool die je ontdekt of gebouwd hebt. Laat ons jouw ideeën over de toekomst van het Playbook horen!

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Doe maar digitaal